LA RÀPITA – CALAFAT

Una bella marrada

Per aire en línia recta, 13 nm separen la Ràpita de l’Ampolla. Si voregem els al·luvions de l’Ebre, però, la distància es triplica.
Al nord, una costa abrupta i escarpada, i molts ports per a iots.

Els ports

Port dels Alfacs – la Ràpita – 40° 32,7’ N 000° 35,5’ E
A la gran llacuna del delta hi ha el port esportiu més gran de la zona.

L’Ampolla – 40° 48,7’ N 000° 42,7’ E
Animació a l‘entorn del port. Multitud de restaurants i ancoratges a la badia.

L’Ametlla de Mar – 40° 52,5’ N 000° 48,2’ E
La pesca hi té un paper destacat. Molts restaurants i botigues. Un indret concorregut.

Sant Jordi – 40° 54,8’ N 000° 50,2 E
Un petit port esportiu ben cuidat. El lloc ideal per als qui busquen tranquil·litat.

Calafat – 40° 55,5’ N 000° 51,0’ E
Un port esportiu modern que disposa principalment d’amarradors protegits per a l’hivern.

La Ràpita

Important poble pescador del delta de l’Ebre, amb una marina moderna, un altre port esportiu prop del centre i un embarcador per amarrar-hi creuers de fins a 210 m d’eslora i 6 m de calat. Situat a mig camí entre Barcelona i València, en un indret molt protegit de la llacuna meridional del delta, el port dels Alfacs, hi trobareu molt bons punts d’ancoratge.

PER ARRIBAR-HI

A unes 4 nm al sud-oest de la Ràpita, quatre boies grogues lluminoses delimiten una musclera. Una mica més mar endins, hi ha una piscifactoria, actualment fora d’ús, també indicada per boies grogues lluminoses. En direcció a la Ràpita, de seguida s’obre l’accés formigonat al port de la cimentera Cemex del port de les Cases d’Alcanar. Cada setmana, una mitjana de tres vaixells hi carreguen i es queden uns dies a la rada. Unes 2 nm al sud-oest de la Ràpita arrenca el camí formigonat que mena a la llacuna del port dels Alfacs i al port. Marca un canal de 6 m de profunditat. Més enllà de la filera de boies, l’aigua és prou profunda per a les embarcacions esportives.

Ara bé, cal mantenir-se prou allunyat de la riba del cordó litoral, sobretot als voltants de la punta occidental, la de la Banya (a les cartes nàutiques també en diuen punta de Galatxo o punta Corballera), perquè hi ha variacions sobtades de profunditat.

Si veniu de llevant, passareu per un far Fl(2) 12s situat al costat meridional del delta.

A l’espigó exterior del port hi ha un edifici marró impossible de passar per alt. Tret de l’espigó exterior, totes les zones del port tenen il·luminació independent, com en el cas de l’entrada a la Marina MDL. La profunditat és gairebé sempre de 4 a 3 m.

EXCURSIONS

Una de les excursions més populars és la Ruta de les muscleres. Sortida del port a les 12 h els caps de setmana i tots els dies en temporada alta.

A la tarda, val la pena visitar el centre de la Ràpita. No us perdeu la vista panoràmica del delta des de l’estàtua que domina el municipi, al carrer de la Guardiola. A partir de les 16 h, cap al port a visitar la Llotja, la més gran de Catalunya. L’any 2015 va facturar 14 milions d’euros; hi van circular 31 milions de tones de peix. També és imprescindible contemplar la tornada al port d’uns 40 pesquers, la descàrrega i la venda a la llotja dels productes acabats de pescar. No se n’autoritza la venda a particulars.

Port dels Alfacs

El primer ancoratge en arribar a la badia del port dels Alfacs en direcció al port de la Ràpita. Situat a prop de mitja milla al nordest
de la punta Corballera, l’extrem occidental del ganxo d’arena que envolta la badia. La profunditat de l’aigua per ancorar-hi és de 4 a 2 m; hi ha alguns punts abruptes on l’aigua és poc clara, però costen de veure a simple vista.

Cal estar ben atent a l’ecòmetre i maniobrar a poc a poc. L’accés a la zona riberenca litoral està prohibit, per preservar el medi ambient. Tanmateix, es pot arribar amb llanxa a les aigües poc profundes i xipollejar-hi fins als genolls envoltats de peixos.

Hi ha altres ancoratges disponibles arreu de la llacuna, segons la direcció del vent. També es pot ancorar a la part septentrional, prop dels vivers d’ostres i muscleres, on també hi ha el Musclarium. La profunditat de l’aigua és de 3 m; s’accedeix a la riba amb llanxa. En aquestes zones de cria de marisc, s’hi pot menjar i beure.

Amb llevant, val més vorejar la llarga i estreta platja del Trabucador, al nordoest de les ruïnes del moll de càrrega de les salines de la Trinitat. Aquí també caldrà estar atent a les variacions, de vegades sobtades, de la profunditat de l’aigua.

Truc: tireu l’àncora a més de 3 m de profunditat; aleshores el llim ja subjectarà bé el ganxo. Si arriba llum a les profunditats, les algues empenyen i l’àncora no s’aguanta bé.

Port dels Alfacs – la Ràpita – 40° 32,7’ N 000° 35,5’ E

L’Ampolla

Petit municipi del golf de l’Ampolla al mateix nord del delta de l‘Ebre, dotat de port esportiu. Punt de partida ideal per fer una excursió pel delta amb bicicleta, amb cotxe llogat o amb taxi. El port esportiu és adjacent al poble, pel darrere del qual passen l’autopista de la costa i la línia ferroviària. Si hi arribem des del nord, hi veiem, molt a prop del delta de l‘Ebre, la lleu coloració verda del mar, producte del corrent d’aigua dolça de l’Ebre.

EXCURSIONS

Al nord de la llacuna del delta de l‘Ebre (port del Fangar), hi ha vivers d’ostres i muscleres amb degustació. Hi podeu anar amb la vostra embarcació, sempre que n’aviseu amb antelació el Mirador de la Badia.

Bassa de les Olles

La llacuna més petita del delta de l‘Ebre és una delícia per descobrir amb bicicleta.

L’Ametlla del Mar

El port del municipi alberga una gran flota de pesca. Les embarcacions més grans, dedicades exclusivament a la pesca de tonyina, estan amarrades dins de l’extens espigó exterior. L’Ametlla de Mar també disposa d’amarradors per a 255 iots, gestionats pel Club Nàutic (CNAM). Al costat del club hi ha la Capitania de port. Als mesos d’estiu, una dotzena de iots circula cada nit pel port. Hi ha instal·lacions sanitàries ben cuidades per a les tripulacions.

EXCURSIONS

Tots els dies, a partir de les 16 h, us recomanem que visiteu la Llotja, al costat dels ancoratges dels iots, quan descarreguen la captura del dia. A l’altura de l’Ametlla, el grup Balfegó regenta una gran explotació reservada a la tonyina, i proposa excursions amb catamarà de motor. Possibilitat de nedar amb les tonyines.

Port Marina Sant Jordi

Un petit port esportiu construït en una badia natural, administrat pel Port de Calafat.

EXCURSIONS

A 500 m al sud de l’entrada al port hi ha el castell de Sant Jordi, del segle XI.

Port Calafat

Un port esportiu ben mantingut i arrecerat, amb 324 amarradorsque disposen de línies de fondeig. Construït l’any 1981, es va renovar el 2007 amb nous edificis. Disposa d’un bon nombre d’ancoratges a preus assequibles, apartats de les residències d’estiueig, que van en augment.