LES CASES D’ALCANAR – LES FONTS

Navegant per la costa sud dels ports ebrencs i el nord de Castelló

En direcció sud des de la Ràpita: a cinc ports i 30 nm de distància de les Fonts.
Aquest port esportiu del poble d’Alcossebre es troba a menys de 30 nm de les Illes Columbretes, arxipèlag volcànic protegit, on hi ha boies gratuïtes disponibles.

Els ports

Les Cases d’Alcanar – 40° 33,1’ N 000° 32,1’ E
Aspecte destacat: el club permet l’ancoratge gratuït diürn.

Vinaròs – 40° 27,3’ N 000° 28,6’ E
Ancoratges a tocar del barri dels restaurants. Drassana per a bucs grans.

Benicarló – 40° 24,5’ N 000° 26,1’ E
Els restaurants contribueixen a la bona reputació de la vila.

Peníscola – 40° 21,1’ N 000° 24,2’ E
El centre històric és de visita obligada, però no hi poden atracar ni iots ni embarcacions en trànsit.

Les Fonts / Alcossebre – 40° 14,8’ N 000° 17,3’ E
Marina de mida mitjana. La distància més curta entre la terra ferma i les Illes Columbretes.

Les Cases d’Alcanar

Port de la petita població d’Alcanar, situat al rerepaís. La part meridional pertany als pescadors; l’altra, al club nàutic local. Els ancoratges lliures estan a disposició dels visitants. Aspecte destacat: el club autoritza l’ancoratge gratuït diürn al costat interior de l’espigó, perquè la tripulació s’hi pugui avituallar o menjar. A més a més, hi ha 20 restaurants, amb una carta on el marisc és el protagonista…

PER ARRIBAR-HI

A la zona d’entrada no hi ha aigües somes, però a l’inici de l’espigó interior la profunditat és de 2 m. Des de l’entrada de la grua fins al peu de l’espigó exterior, és de 4 a 3 m. A les passarel·les A i B hi ha línies de fondeig i pontons.

EXCURSIONS

Important vila dels segles VII – II a. de C. al vessant septentrional del Montsià, que no es va descobrir fins als anys seixanta.

Vinaròs

Un port agradable per fer-hi un alto, per la seva proximitat al municipi.
Uns minuts i ja estem al passeig marítim, al nord del port, amb molts restaurants. Al llarg dels darrers mesos, la conca del port s’ha ampliat, en previsió de la posada en servei d’una plataforma de gas natural a unes 10 nm de la costa (plataforma Castor UGS, 40° 23,7‘ N 000° 42,5‘ E4. Mo(U)W 15s). Tanmateix, el projecte està aturat, després que les perforacions provoquessin sismes a la costa. Aquesta ampliació ha beneficiat principalment l’antiga indústria naval, i és qui s’encarregarà de prosseguir-lo.

PER ARRIBAR-HI

Al nord de Vinaròs hi ha una zona de penya-segats, amb petites platges i urbanitzacions més senzilles. Els edificis més alts indiquen on hi ha el municipi. Quan entreu al port, hi trobareu profunditats de 6 m i més, que es van reduint de mica en mica.

EXCURSIONS

Ciutat fortificada de Morella

Excursió a l’interior del país. Dins de les fortificacions hi ha un castell.

Benicarló

Ciutat mitjana, amb marina per a 250 embarcacions esportives i zona reservada per als pesquers més grans. Aquest port és similar a un de comercial: la marina, situada al darrere, és pràcticament «invisible». Peníscola, l’antiga ciutat papal fortificada, erigida sobre un esperó a unes 3,5 nm escasses al sud, ja és ben visible. Al costat hi ha una llarga platja molt freqüentada, envoltada d’urbanitzacions.

PER ARRIBAR-HI

A l’entrada, uns 4 m de profunditat, decreixent i sense aigües somes.

Peníscola

L’antiga ciutat fortificada, i més concretament les platges meridionals, ocupa el segon lloc entre les poblacions de la costa mediterrània de l’Estat espanyol, en nombre de visitants, per darrere de Benidorm. Quant a turisme nacional, però, Peníscola és la primera. Malauradament, l’única possibilitat és tirar l’àncora davant del municipi i desembarcar-hi amb llanxa, perquè el port comercial és el feu dels pescadors. També es coneix com ciutat papal, perquè Pere de Luna (també anomenat arreu papa Luna), quan era l’antipapa Benet XIII, abandonà la ciutat francesa d’Avinyó el 1411 i s’embarcà cap a Peníscola.

PER ARRIBAR-HI

Peníscola és ben visible tant des del sud com des del nord, amb la ciutat antiga situada sobre una istme endinsat al mar, assentada en un penyal d’uns 60 m d’altura. A la zona d’entrada no hi ha aigües somes perilloses, però a l’oest de l’espigó interior, on poden ancorar els iots, la profunditat és de 2 m o menys. Dalt l’espigó exterior, fins a l’entrada al port, la profunditat és de 6 a 4m, aproximadament. En algunes cartes de navegació, hi consta una balisa de baixos, a l’est del castell, que assenyala l’extrem d’un antic espigó, però l’any 2016 ja no hi era.

EXCURSIONS

Una visita a l’antiga ciutat medieval, sobre el penyal rocós, és indispensable. Cal anar al castell, que el papa Luna va manar reconstruir per al seu ús personal.

El Bufador, un dels atractius de la contrada, es troba a la confluència de l’espigó exterior amb les fortificacions de la ciutat. Amb vent suau, s’hi pot sentir la mar a través del seu vincle natural amb la roca; si hi ha forta maror, s’hi llença a sobre amb violència.

Les Fonts

Port del poble turístic d’Alcossebre, a menys de 30 nm de l’arxipèlag protegit de les Columbretes. Només hi ha animació en època estival, quan obren molts restaurants al llarg de la marina. Al nord-est de la marina, platges d’arena. La marina és adient per a iots de fins a 2,5 m de calat.

PER ARRIBAR-HI

Hi ha un far blanc, ben aparent, a 1 nm al sud de la marina, Fl(4) 18s.
L’edifici del club nàutic, també blanc i amb forma de vela, és un bon punt de referència, atès que l’espigó és poc visible. De nit, costa de reconèixer-ne la il·luminació, amb la del poble al darrere.
Profunditat de 3 m a l’entrada.

EXCURSIONS

Bussejar a les Illes Columbretes. A curt termini, preferiblement amb una escola de submarinisme; per exemple, Barracuda, que té la seu al port.