ILLES COLUMBRETES

Una reserva marina de fa 12 milions d’anys

Aquestes illetes volcàniques, a unes 30 nm del continent, s’han de visitar almenys un cop. Les illes Columbretes són una reserva marina on s’apliquen restriccions a la pesca i les visites. Hi ha unes boies que permeten pernoctar-hi a embarcacions de diferents eslores. Gràcies a les mesures de protecció vigents des del 1990, les Columbretes han desenvolupat un món submarí molt ric, que podem observar bussejant o amb tub respirador. Només es pot accedir a una part de l’illa més gran, l’illa Grossa, al llarg d’una visita guiada. La visita a les Columbretes permet fer un alto en la travessia fins a les Balears. Fins a Sant Antoni de Portmany, a la costa occidental d’Eivissa, només hi ha 65 nm de trajecte directe. Fins al port d’Andratx, el més proper de Mallorca, hi ha 80 nm. Segons els estudis, les Columbretes van néixer fa 12 milions d’anys. Entorn de l’illa Grossa, hi han descobert quatre indrets on possiblement hi va haver erupcions que van donar lloc a la formació de l’illa.

Per arribar-hi

A la badia amb forma de ferradura de port Tofiño, hi ha deu boies d’amarratge, i tres més a l’oest de l’illa Grossa, per a quan l’onatge de l’est impedeix aturar-s’hi. Una escala a la costa occidental permet accedir a l’illa.

La majoria de les boies de port Tofiño són adients per a embarcacions de fins a 15 m d’eslora; per a vaixells més llargs n’hi ha tres (també les tres de la costa oriental); només n’hi ha una per als bucs de més de 20 m. L’eslora màxima està indicada a les boies. L’amarra es lliga a una boia auxiliar més petita. Davant la Foradada, l’illa veïna més petita, hi ha dues boies a la costa occidental i una sola a l’oest de l’illa Ferrera.

Les boies no es poden utilitzar per pernoctar-hi ni es poden reservar. Segons els guies que porten els grups al far de l’illa, és difícil que totes les boies estiguin ocupades, fora del mes d’agost. Fins i tot en aquest cas, però, si les condicions s’hi presten, es pot emprar una boia per a dues embarcacions. És desitjable fer la sol·licitud per VHF 09 (només fins a les 23 h).

Excursions

Per visitar l’illa principal, cal sol·licitar-ho per VHF 09. Es formaran grups, que faran un recorregut d’aproximadament 1.30 h. Les visites són a les 10.30, 12, 13.30, 17 i 18.30 h. S’hi arriba amb llanxa, fins a la vora d’una grua, a la part occidental de la badia del port. A terra, només es visita la part septentrional de l’illa Grossa, des de les escales que menen al far.

L’accés a les altres zones està prohibit, i només poden visitar l’illa un màxim de 78 persones al dia, 120 al juliol i a l’agost. Els guies parlen als visitants de la història i els habitants de l’arxipèlag: els darrers faroners, l’extermini de les serps abans de la construcció del far l’any 1856, la fauna i la flora locals. Amb una atenció especial als falcons de la reina, que quan acaba la tardor emigren a Madagascar i en retornen, per ocupar les cavitats dels penya-segats abruptes de les Columbretes, per sota del far. Les Columbretes són valorades entre els submarinistes, per l’abundor de vida submarina i l’absència de pesca. La immersió en apnea permet veurehi meros, barracudes i llamàntols. Per tant, les escoles de submarinisme hi van regularment. Cada dia s’hi admet un màxim de 72 bussejadors. Per capbussar-s’hi, cal sol·licitar-ho amb un mínim de 15 dies d’antelació (vegeu la pàgina 60). Una experiència fora del comú: passar una nit a les Columbretes.

La distància del continent implica que cap llum, tret de la del far, genera contaminació lumínica. Podeu comptar amb un cel estrellat, sempre que no hi aparegui cap núvol i que la lluna no il·lumini massa el cel. Si planifiqueu l’estada entre el 17 de juliol i el 24 d’agost, és possible veure-hi estels fugaços. És l’època de l’any en què es poden observar les llàgrimes de Sant Llorenç, que s’intensifiquen cap al 13 d’agost.

Normatives i permisos

Com que és una zona marina protegida, no s’hi pot pescar als límits definits. També està prohibit fondejar-hi; s’han d’utilitzar les boies dels punts indicats. A terra, no es permet circular-hi fora dels camins. No se’n poden agafar plantes, pedres ni animals.