El destí

Benvinguts al delta de l’Ebre, Reserva de la Biosfera

Vist des de l’espai, aquest és un territori que difícilment passaria desapercebut a l’estiu. Amb un triangle verd d’on neixen dues badies, penetra el blau intens del Mediterrani i esquinça un litoral daurat pel sol. Les aigües de l’Ebre són l’origen d’una petita meravella de la natura.

Si ens el mirem des del mar, però, el delta, la desembocadura de l’Ebre, amaga la seva bellesa. Pla com el palmell de la mà, cal apropar-s’hi molt per veure’n les dunes d’arena fina i els fars que en marquen els al·luvions. El trànsit sobtat de la mar del blau al verd assenyala el conflent de l’aigua dolça i l’aigua salada.

Per sort, hi ha la serra del Montsià. Aquest massís imponent de més de 750 metres, que es caracteritza per les seves nervadures horitzontals, és el millor punt de referència de la contrada. També indica la ubicació de la Ràpita, on hi ha el port esportiu més gran de la zona i un centre d’esports nàutics. La ciutat es troba a mig camí entre Barcelona i València.

90 nm la separen dels ports turístics de Barcelona, capital de la pròspera Catalunya. I a 80 nm en direcció contrària hi ha València, on va fer escala l’any 2007 la copa d’Amèrica, que avui continua sent la joia dels esports de vela en l’àmbit internacional. Les dues etapes estan envoltades de marines i ports on les embarcacions de pesca i d’esbarjo tenen les seves pròpies zones diferenciades.

Coneix el territori a través dels esports nàutics

Posem l’accent als esports nàutics al territori del delta de l’Ebre i els voltants: des de Calafat, al nord, fins a les Fonts, prop d’Alcossebre, al sud.

També explora un arxipèlag excepcional: les Columbretes. A 30 nm de la costa, els seus vestigis volcànics formen una zona privilegiada per a la immersió profunda i lleugera, amb prop d’una dotzena de boies per a les embarcacions.

La zona del delta de l’Ebre, on s’aiguabarregen la Costa Daurada i la Costa dels Tarongers, exerceix cada any de trampolí de luxe cap a les Illes Balears. Són molts els mariners i navegants de plaer que surten d’aquí per visitar Mallorca, Eivissa, Formentera i Menorca, la zona d’esports nàutics més important de l’Estat espanyol. Amb una escala a les Illes Columbretes, més fàcil impossible…