Rutes de natura i paisatges
Ruta ecocultural pel delta de l’Ebre 1: Les llacunes
Situada al costat de la llacuna de l’Encanyissada, la Casa de Fusta (literalment, una casa de fusta) és un dels edificis més característics del delta de l’Ebre. És un punt de partida per descobrir aquesta zona del sud de Catalunya. Construïda el 1926 per una associació de caçadors de Barcelona, s’ha convertit en un centre de visitants, amb un punt d’informació del Parc Natural del Delta de l’Ebre i un petit museu. S’hi exhibeixen 182 aus de 134 espècies diferents, que representen la vida de tots els ocells dels diferents ecosistemes del Delta: llacunes, rius, vegetació de ribera, platges i dunes.La seva grandària i el color verd brillant realcen la Casa de Fusta de les construccions més tradicionals del Delta, les barraques (tradicionals cases de caçadors, pescadors i pagesos), uns habitatges petits i de parets blanques generalment fets de fang de les ribes del riu.
Davant de la Casa de Fusta hi ha un mirador que ofereix una meravellosa vista de la llacuna de l’Encanyissada. També és el punt de partida d’una ruta circular senyalitzada de 900 metres, amb llocs d’informació en punts rellevants. Un itinerari ideal per a caminar o muntar amb bicicleta.
L’Encanyissada és la llacuna més gran del Delta. El seu nom prové de les canyes que l’envolten i subministra aliments, refugi i nidificació a les nombroses aus aquàtiques que l’habiten. Aquí es troben les colònies d’implantació més grans del Delta. S’hi poden observar aus com l’esplugabous, el martinet blanc, el martinet de nit, el martinet menut, el martinet ros i el bernat pescaire.
Un poble pintoresc a prop de l’Encanyissada que paga la pena de visitar és Poblenou del Delta. La majoria de les cases són només d’un pis, estan pintades de blanc i tenen patis interiors replets de plantes. Un altre tret característic d’aquest poble són les palmeres que voregen els carrers. Hi destaca la torre blanca de l’església, que es pot veure des de força quilòmetres de distància. Aquest poble va ser fundat el 1955 per albergar els treballadors agrícoles que van arribar principalment de València per a conrear els camps d’arròs.La llacuna de la Tancada està envoltada de camps d’arròs i situada entre el mar obert, la badia dels Alfacs i l’Encanyissada. És una reserva natural per a la fauna i un lloc d’observació d’aus perfecte per a detectar-hi ànecs collverds, flamencs, gavines i xatracs. Durant tot l’any, però especialment cap al final de l’estiu, és un lloc excel·lent per a l’observació d’ànecs i fotges. Corbs de mar, flamencs i becs d’alena de diversos colors s’hi albiren fàcilment en els mesos d’hivern.
La llacuna de la Tancada es troba a pocs minuts de la deserta platja dels Eucaliptus. Aquesta platja s’uneix a la del Trabucador, una prima franja de sorra que connecta el Delta a la península de la Banya, que s’enrosca al voltant de la badia dels Alfacs. Aquest llarg i prim braç del Delta condueix a les salines de la Trinitat, un altre lloc excel·lent per a l’observació ornitològica gràcies a la gran varietat d’aus aquàtiques i marines que hi nien.
Flamencs i gavines corses hi són dues de les aus més comunes. De fet, és una de les majors zones d’implantació de colònies de gavines corses a Europa. Aquesta zona també està catalogada com a reserva natural i l’accés hi està restringit. El millor moment per visitar-la és de nit, al capvespre, quan les aus marines, i especialment els flamencs, tornen i es preparen per a la nit.
Ruta ecocultural pel delta de l’Ebre 2: Flora i fauna
Paga la pena de visitar l’Ecomuseu de Deltebre per saber més sobre la gran varietat d’aus i plantes del delta de l’Ebre i la seva història. Aquest centre de visitants es compon de diferents àrees que reprodueixen els ambients naturals típics del Delta, com el riu, les llacunes, els arrossars o la vegetació de ribera. També s’hi mostren les activitats humanes del passat i el present al Delta. Hi ha pantalles i informació sobre la pesca, la navegació fluvial, el sistema de reg del Delta i el cultiu d’arròs, que ajuden a entendre la relació entre les persones, els seus mitjans de vida i el Delta. Finalment, hi ha un aquari amb exemples dels peixos i amfibis més característics d’aquesta zona.
Seguint el riu des de la localitat de Deltebre arribem a la desembocadura de l’Ebre, on la lluita entre la terra i el mar ha dibuixat un salvatge però bell paisatge de dunes daurades i platges immenses. A la banda nord del Delta es poden trobar les enormes i desèrtiques platges del Fangar, la Marquesa i Riumar.
Les Columbretes
Les Columbretes són un arxipèlag declarat reserva natural per la diversitat biològica i ecològica del seu entorn. Les Columbretes les constitueixen quatre grups d’illes volcàniques: l’illa Grossa, la Ferrera, la Foradada i el Carallot.
La seva orografia es caracteritza per nombrosos cràters i xemeneies volcàniques i està declarat com a reserva marina. Per la seva gran diversitat biològica, és un lloc preciós per a navegar-hi, visitar-lo i practicar-hi submarinisme.
Hi destaquen algunes espècies de fauna i flora úniques a la Mediterrània i un important assentament d’aus procedents de les rutes migratòries d’Europa cap a Àfrica.
Les Columbretes són un important espai reservat per a la cria i reproducció de la llagosta.