Experiències gastronòmiques i tradicionals

Del mar a la taula. Experiències gastronòmiques i tradicionals

Un peix fresc és un plaer que no us podeu perdre. Els pescadors de la Ràpita organitzen viatges de pesca als seus vaixells en els quals es degusten les captures a l’acte enmig de la badia dels Alfacs.

Oferint l’aventura d’estar en un autèntic vaixell de pesca a l’entorn natural de la badia i el delta de l’Ebre, aquests viatges permeten als visitants experimentar un contacte directe amb les tècniques dels pescadors de cuina local. Els turistes poden aprendre-hi els mètodes de pesca tradicional respectuosos amb el medi ambient o fins i tot provar-los i tractar d’atrapar un peix.

Visita als vivers de musclos

Una altra activitat complementària consisteix en un viatge amb vaixell al voltant dels vivers de musclos que creuen la badia dels Alfacs i visitar les salines de la Trinitat, a la desembocadura del Delta, abans d’aturar-se en un viver de musclos acabats de traure del mar i ostres acabades de preparar.

Aquesta exquisida explosió mostra de sabors va acompanyada d’una copa de cava mentre es gaudeix dels paisatges verges i deserts únics que ofereix el delta de l’Ebre.

Les ostres del delta de l’Ebre

Una de les exquisideses gastronòmiques que podem trobar-hi és el marisc, i especialment les ostres del delta de l’Ebre. Cultivades a la badia del Fangar, al Parc Natural del Delta de l’Ebre, les aigües d’aquesta zona hi aporten una qualitat única. Les ostres del Delta són de carn fina, suaus i molt saboroses. Es poden consumir vives o cuinades.

Les ostres del delta de l’Ebre es cultiven de manera artesanal i meticulosa des de fa molts anys. Tasteu-les vives, amb unes gotes de llimona i marideu-les amb cava o vi, donareu un toc elegant i especial als vostres sentits.

Els grans vins de la Terra Alta

A la guia de vins Guía Peñín s’enumeren alguns dels vins de la Terra Alta (una regió riu amunt al nord de les Terres de l’Ebre) entre els millors d’Espanya. Vins blancs amb cos i amb un volum elevat d’alcohol, vins negres amb personalitat pròpia i internacionalment reconeguts, tots vins fortificats que expliquen per què la producció en aquesta àrea ha estat guardonada amb l’etiqueta de la denominació d’origen (DO), un segell català de qualitat. Les varietats de raïm més importants són la garnatxa blanca i el macabeu, per al vi blanc, i la garnatxa negra, samsó, sirà i garnatxa peluda, per al vi negre. Els vins rosats produïts localment són molt afruitats, amb un color cirera característic, i els vins fortificats deixats envellir a l’aire lliure en botes de roure tradicionals són força apreciats.A la Terra Alta, la degustació de vins es pot combinar amb visites als cellers modernistes de Gandesa i el Pinell de Brai. Conegudes com a “catedrals del vi” aquestes impressionants estructures van ser dissenyades per un aprenent de l’arquitecte català Antoni Gaudí, Cèsar Martinell.

A la fi del segle XIX, l’entusiasme per l’arquitectura modernista també va ser compartida per la societat rural gràcies a aquests edificis cooperatius i la mecanització dels processos de producció.

El celler modernista del Pinell de Brai és la màxima expressió del cooperativisme agrari a Catalunya. L’arquitecte Cèsar Martinell va començar a treballar-hi el 1919, utilitzant mètodes de construcció tradicionals catalans al costat de les tècniques innovadores del seu mentor, Gaudí, que havia dominat. Aquest edifici ofereix una combinació perfecta de bellesa i funcionalitat, les idees centrals del modernisme. La immensitat interior de l’edifici i la llum es filtra a través de les finestres com en una església i fa la sensació d’estar dins d’una catedral d’estil gòtic.El celler modernista de Gandesa també va ser dissenyat per Martinell. Construït el 1920, el sostre de volta catalana és especialment digne de nota. Al sostre hi ha dos enormes tancs d’aigua i gàrgoles de ceràmica envernissada en color verd.

Les oficines del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Terra Alta, també a Gandesa, alberguen un centre de visitants anomenat Espai del Vi i de l’Oli que ofereix al visitant una visió d’aquests dos productes representatius d’aquesta regió i reconeguts per la seva qualitat. Més d’un centenar de tipus d’oli d’oliva i de vi es poden comprar a la botiga d’aquest centre.

www.doterraalta.com