La Ràpita

Un poble pesquer

El poble pesquer de la Ràpita, situat a les Terres de l’Ebre, al sud de Catalunya, es troba en les tranquil·les aigües de la badia dels Alfacs, formada naturalment, i ofereix una espectacular i diversa imatge de la Mediterrània. Un lloc impressionant i únic, el paisatge del qual combina platges desertes, els verds camps d’arròs del Parc Natural del Delta de l’Ebre i la serra de baixa altitud del Montsià.

Mar, Delta i muntanyes es troben aquí, permetent als visitants gaudir de les platges banyades pel sol i d’àrees naturals amb importants ecosistemes que es poden explorar a peu, amb bicicleta o amb vaixell. I cap visita seria completa sense una passejada pel port pesquer, que dona vida a la vora del mar. El retorn dels vaixells pesquers al port cada tarda és tot un espectacle, ja que hi amarren i hi descarreguen les captures.

El peix i el marisc de la zona proporcionen als restaurants locals una cuina variada i de prestigi. Els restaurants, hotels i altres serveis turístics tenen per objecte, sobretot, la qualitat, i ofereixen tot allò necessari per gaudir del mar, de la natura, dels paisatges de muntanya i de la gastronomia que la Ràpita pot oferir.

A més, el seu port esportiu compta amb una àmplia gamma de serveis per a velers, iots i petits vaixells de creuer de la Mediterrània: una escola de vela, lloguer de vaixells, remolcadors, estibadors, proveïment d’aigua potable, eliminació de residus, taxis i informació turística.

De fortalesa àrab a un gran port de mar

Els moros van construir una fortalesa àrab (ràbita) a prop de la desembocadura del riu Ebre, i Carles III va projectar la construcció d’una ciutat que havia de convertir aquest petit poble de pescadors en un dels grans ports de la Mediterrània.

Fa més de mil anys, els àrabs ja s’havien adonat dels beneficis de viure a prop de la desembocadura de l’Ebre, on el mar està en calma i amb prou feines pertorbat per les ones i la terra, protegida per un port natural format a partir dels sediments dels dipòsits fluvials. Per això s’hi va construir una ràbita, una petita fortalesa medieval des de la qual podien controlar el comerç i els vaixells que viatjaven riu amunt. Segle rere segle, diferents flotes van amarrar-hi.

Al segle XVIII el rei Carles III va planejar la construcció d’una ciutat esperant que es convertís en un dels grans ports de la Mediterrània occidental. El pla va fracassar, però avui dia encara se’n poden veure les petjades en el traçat urbà de la Ràpita, una ciutat costanera que alberga un dels ports pesquers més dinàmics de Catalunya i que s’ha convertit en una de les destinacions vacacionals més populars a la zona coneguda com les Terres de l’Ebre.

Platges de sorra fina i aigües cristal·lines

Amb més de vint quilòmetres de calma, i sovint verge, les platges fan de la Ràpita una destinació ideal per als visitants que vulguin gaudir de la tranquil·litat de la costa de les Terres de l’Ebre.

Els límits de la ciutat de la Ràpita arriben al delta de l’Ebre i els voltants de la badia dels Alfacs. Més de vint quilòmetres d’una gran varietat de platges vol dir que hi ha esgambi per a tothom. Les platges de Garbí i les Delícies són dins la ciutat mateix i durant molts anys han onejat la bandera blava atorgada a escala internacional, un signe de la qualitat de l’aigua del mar i de les instal·lacions que s’hi ofereixen (dutxes, gandules, bars, llocs de primers auxilis, salvavides, accés per a persones amb discapacitat, etc.). Amb fina sorra daurada i aigües tranquiles poc profundes, aquestes platges són el lloc perfecte per a famílies amb nens petits.

En deixar el centre de la ciutat, les platges es tornen gradualment més desertes i salvatges.

El braç de sorra del Delta, conegut com el Trabucador, es compon de paisatges amb baixes dunes i platges naturals verges que es troben al costat del Parc Natural del Delta de l’Ebre.

Un balcó al delta de l’Ebre

La serra del Montsià, que forma part de les zones de la Xarxa d’Interès Natural de Catalunya, ofereix un magnífic mirador sobre el delta de l’Ebre i les planes de l’interior. Hi ha moltes rutes de senderisme atractives per a descobrir.

La serra del Montsià s’aixeca paral·lela a la costa prop del delta de l’Ebre i, com a tal, es converteix en un espectacular mirador sobre la Mediterrània i les planes de l’interior. El punt més alt és el pic de la Torreta, encara que un dels llocs amb més encant és la roca Foradada.

A més de 650 metres sobre el nivell del mar, aquest buit a la paret de la roca ens obre una finestra d’aspecte natural a la Ràpita i la badia dels Alfacs. La ruta més utilitzada per arribar a aquest punt és la pista de Mata-rodona, que comença al costat del camp de futbol de la Ràpita i ens porta a través d’arbustos i arbres baixos d’alzina sobre un terreny de pedra calcària de gran bellesa. Un paisatge entapissat de vegetació silvestre, com ara arbres roure Kermes, palmeres nanes, romaní i argelaga, que esbossa les corbes irregulars de les muntanyes.

La serra del Montsià, amb la seva importància ecològica, s’ha inclòs en el Pla d’espais d’interès natural de Catalunya. En els últims anys hi han estat habilitats i senyalitzats diversos camins per practicar-hi senderisme i ciclisme de muntanya.

Tot el necessari per a unes vacances en família

la Ràpita ofereix tot tipus d’activitats per a unes vacances familiars, incloent-hi passejos per la platja, passejades amb bicicleta, una introducció a l’observació d’aus, caiac, tir amb arc o classes d’escalada en roca.

Les tranquil·les i poc profundes aigües de la badia dels Alfacs fan que les platges de la Ràpita siguin algunes de les més segures a Catalunya per a les famílies amb nens petits.

Empreses turístiques locals també ofereixen moltes activitats per mantenir els nens de totes les edats entretinguts. Els paisatges planers del Delta són ideals per a rutes en bicicleta, fàcils i adequades per als més joves. També hi ha tallers educatius on es poden aprendre els conceptes bàsics de l’observació d’aus, així com l’oportunitat de fer classes de tir amb arc, d’escalada en roca o de tirolina.

Per a aquells que prefereixen els esports aquàtics, caiac o viatges en vela ofereixen una oportunitat ideal per a gaudir amb tota la família en un entorn segur.

El sabor de la mar i el Delta

La Ràpita és considerada la capital gastronòmica de les Terres de l’Ebre. Tradició i modernitat s’uneixen en aquest racó de la Mediterrània on el mar serveix els ingredients bàsics a la cuina local. La qualitat dels seus mariscos i l’excel·lent servei i les instal·lacions ofertes pels restaurants locals han convertit la Ràpita en el millor lloc per assaborir peix i marisc a les Terres de l’Ebre.

El llagostí és un dels productes locals més apreciats i coneguts. És un excel·lent ingredient en l’elaboració de molts plats, però les seves qualitats se solen apreciar millor en una recepta tradicional simple: llagostins a la planxa amb sal.

La badia dels Alfacs és també una de les més grans productores de musclos i ostres de Catalunya. Aquests mol·luscos es poden gaudir de moltes maneres: amanits amb salses, a la marinera, empanats, gratinats… L’espectacular varietat de deliciosos plats a base de productes locals també inclouen l’arròs del delta de l’Ebre, l’oli d’oliva de la comarca del Montsià i vins de la Terra Alta, tots amb denominació d’origen i etiqueta de qualitat.

Els productors d’aliments i restaurants locals s’han unit per crear una associació, el Col·lectiu de Cuina de la Ràpita – Delta de l’Ebre, que garanteix el servei i la qualitat que ofereixen totes les seves arrels en les tradicions culinàries locals.

L’Estació Nàutica, per als serveis de qualitat

Actituds professionals, la recerca d’un servei de qualitat i un ferm compromís amb els clients i el medi ambient són els trets característics comuns dels serveis turístics que han unit forces per crear l’Estació Nàutica de la Ràpita-Delta de l’Ebre.

Aquesta associació d’entitats públiques i privades proporciona una xarxa de serveis d’ampli abast amb una garantia de qualitat i prestigi. Aquest nou concepte de turisme i oci es basa en tres punts clau: mar, esports (vela, busseig, kitesurf, windsurf, caiac, etc.) i un ventall d’activitats diverses a l’aire lliure com ara ciclisme, senderisme i turisme rural.

L’Estació Nàutica us ajudarà a planificar les vacances d’acord amb les vostres necessitats i interessos. A la seva pàgina web www.enlarapita.com hi trobareu activitats, paquets turístics i ofertes de temporada. Podeu aconseguir descomptes per fer-hi reserves en línia en dies festius.

L’Estació Nàutica garanteix el seu compromís amb les necessitats de tots els visitants, així com amb els fràgils ecosistemes de la Ràpita i, per cada reserva feta, planta un arbre al Delta.

El lloc ideal per a esports aquàtics

La suau brisa marina i les tranquil·les i poc profundes aigües de la badia dels Alfacs són un lloc ideal i segur per practicar-hi esports de vela. L’Estació Nàutica ofereix una àmplia gamma de serveis per a aquestes activitats.

Us agradaria navegar? O voleu provar de fer surf d’estel, surf de rem o caiac? La badia dels Alfacs és perfecta per a gaudir de tot tipus d’esports aquàtics a l’aire lliure amb total seguretat. Les suaus onades i la poca profunditat de les aigües d’aquesta badia permeten gaudir de qualsevol activitat en les millors condicions de confort i seguretat.

La platja del Trabucador és una de les més populars de Catalunya per iniciar-se en esports com surf d’estel, surf de rem, surf de vela, caiac, esquí aquàtic… o perfeccionar-ne la tècnica. Diverses empreses locals lloguen l’equip necessari i ofereixen classes per a tots els nivells.

El nou port Sant Carles Marina ha ampliat el port esportiu amb 1.176 nous amarratges i altres serveis útils: tallers de reparació d’embarcacions, grues, rampes i molls, bombes de combustible, dutxes, restaurants i molts altres serveis.